Parodontale behandelingen (ontstoken tandvlees)

Ontsteking tandvlees. Tandplak op tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de rand van het tandvlees. Dit heet tandvleesontsteking, oftewel gingivitis.

Ontsteking kaakbot. De ontsteking kan zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Deze vorm heet parodontitis. Door parodontitis gaat het kaakbot rondom tanden en kiezen verloren. Dat ziet u aan de rechterkant van het plaatje. Behalve aan een onaangename geur merkt u aanvankelijk niet dat u parodontitis heeft, maar tanden en kiezen komen uiteindelijk los te staan en zullen uitvallen.

Gingivitis en parodontitis zijn te behandelen

Om parodontitis te kunnen genezen moet de oorzaak van de ontsteking, de bacteriën in de tandplak, verwijderd worden. Dit moet zowel boven als onder het tandvlees gebeuren.

 

Zelf de plak boven uw tandvlees verwijderen.

Uw mondhygiëne zal ten opzichte van het verleden moeten verbeteren. Onze behandeling valt of staat bij uw goede mondhygiëne! Met een tandenborstel kunt u een groot deel van de tandplak wegpoetsen.

Plak tussen uw tanden en kiezen verwijderen

De plak tussen uw tanden en kiezen is moeilijk weg te poetsen. Die tandplak moet u verwijderen met andere hulpmiddelen zoals flossdraad of tandenstokers. De tandarts en mondhygiëniste Kiki de Borgie kunnen u uitgebreid vertellen welke hulpmiddelen voor uw mond geschikt zijn en het gebruik demonstreren.

Plak en tandsteen onder het tandvlees verwijderen

De tandarts of de mondhygiëniste zullen de plak en tandsteen onder het tandvlees moeten verwijderen. Wij doen dit met speciale instrumenten. Dit wordt professionele gebitsreiniging genoemd. Over het algemeen is dit arbeidsintensief werk. Pas als zoveel mogelijk tandplak en tandsteen onder het tandvlees verwijderd is en u zelf in staat bent om uw gebit goed schoon te houden, is de eerste fase van de behandeling voltooid.

De ontstekingsreactie verdwijnt, doordat de plak en tandsteen onder het tandvlees door de tandarts  of mondhygiëniste wordt weggehaald. Het tandvlees komt weer strak tegen de tand aan te liggen. Het verloren steunweefsel zal zich helaas niet of nauwelijks herstellen. Tijdens de genezing kan het tandvlees zich terug gaan trekken en de tandhalzen worden soms (tijdelijk) gevoelig door de behandeling. U moet elke dag goed poetsen en flossen om infectie van de pockets te voorkomen.

Terugkomen voor controle

Na enkele maanden willen we graag zien of alles goed is genezen. Soms is er nog een diepe ontsteking overgebleven, die we op een andere manier zullen behandelen.

De gevolgen van de behandeling

Een grondige parodontale behandeling is de enige manier, waarmee verlies van tanden en kiezen door parodontitis voorkomen kan worden. Van middeltjes als Q-10 en homeopathische tandpasta’s is nooit bewezen dat zij effect hebben.

Een grondige parodontale behandeling kan gevolgen hebben voor het uiterlijk van het tandvlees. Het tandvlees krijgt een gezondere kleur, is minder gezwollen en kan zich langs de wortel terugtrekken. Daardoor zien de tanden er langer uit.

Maar liever lange tanden dan geen tanden!

Tandartspraktijk K. Ehsaee
024-3583273
Promenade 27
6581 BW Malden